Momentka z terénu: Nejsevernější pěvec světa zavítal na Šternbersko

08.11.2026

Hynek Pečinka – Moravský ornitologický spolek

Zatímco většina našich stěhovavých druhů už odletěla za teplem na jih, z dalekého severu k nám s přicházejícím chladným počasím dorazili první zimní hosté. V sobotu 7. listopadu ráno zaznamenal náš člen Ondřej Boháč u Dalova na Šternbersku pozoruhodný ornitologický úlovek – sněhuli severní (Plectrophenax nivalis). Pták vzlétl z luční cesty v těsné blízkosti skřivana a s jemným cvrčením odletěl směrem na severovýchod.
 
Sněhule severní je považována za nejseverněji hnízdícího pěvce na světě. Hnízdí v kamenité arktické tundře i na otevřených náhorních plošinách, kde zvládá i ty nejdivočější mrazy. V zimním období se část evropské populace posouvá z Arktidy dále na jih a do vnitrozemí.
 
Listopad je typickým obdobím, kdy u nás první sněhule protahují nebo nalézají svá zimoviště. Ptáci hnízdící v severní Evropě a západní Sibiři přes naše území směřují dál na jihozápad do oblasti jižní a západní Evropy, případně u nás v otevřené krajině přímo přezimují. Na Olomoucku vyhledávají otevřená prostranství, jako jsou pole, louky nebo pískovny, které jim připomínají rodnou tundru. Při svém tahu často využívají i vyvýšené polohy podél Nízkého Jeseníku, a proto ji Ondřej spatřil právě v Dalově na dohled Šternberku.