Ochrana ptáků

V uplynulých letech jsme vydali celou řadu informačních materiálů věnovaných problematice ochrany ptáků. Na této stránce najdete jejich přehled spolu s odkazy na další prameny.

Řadu odpovědí na otázky týkající se ptáků naleznete na webu České společnosti ornitologické, v sekci Časté dotazy. Pokud se chcete na něco zeptat, pak tu je k dispozici e-mailová adresa info@mos-cso.cz.

Ochrana ptáků (nejen) v zahradách a parcích

Pusťte ptáky k sobě domů!

Nezáleží na tom, kde bydlíte. Každý z nás může pro ptáky něco udělat. Upravte s námi Vaši zahradu či balkon a těšte se z přítomnosti ptáků a dalších zvířecích obyvatel.

 

Péče o nemocné a zraněné ptáky

Našli jste ptáka, který vypadá, že potřebuje pomoc nebo zřejmě nezemřel přirozenou smrtí? Pokud je to:

Kontakt na záchrannou stanici při ornitologické stanici v Přerově: Bezručova 10, Přerov, tel.: 724 947 543, ornis@prerovmuzeum.cz

http://www.ornis.cz/zachranna-stanice

Ochrana ptáků před nárazy do skleněných ploch

Dříve hojně doporučované siluety ptáků se ukázaly jako málo účinné. Ptáci si na ně časem zpravidla zvyknou a ke kolizím dochází i nadále. Mnohem více se osvědčilo plochu polepit reflexními proužky (zvenčí, svisle), a to buď o šířce 1 cm a ve vzdálenostech 5 cm od sebe, nebo široké 2 cm ve vzdálenostech 10 cm. K jejich výrobě je možno použít samolepící barevné papíry (různé zbytky k dostání např. v reklamních agenturách). Lze použít i proužky z pro nás průhledné, ale pro ptáky viditelné UV-folie, příp. je namalovat UV-fixem (běžně k dostání, je ale třeba pravidelně obnovovat). Pomůže i používání záclon, žaluzií či dekorací na sklo (malba apod.).

 
Příručka ČSO o problematice nárazů ptáků do skel

Ochrana rorýsů a zateplování budov

Zateplování a rekonstrukce budov s sebou přinášejí rizika pro živočichy, které tyto budovy obývají. Jedním z nejohroženějších druhů je rorýs obecný. Při troše dobré vůle a minimálních nákladů však lze hnízdiště těchto ptáků zachovat v takovém stavu, aby byla přístupná i po provedení zateplovacích prací.

Více informací o problematice naleznete na webu www.rorysi.cz, kam můžete zadávat i informace o hnízdištích těchto ptáků. Další informace jsou k dispozici např. ZDE.

Nezvletný rorýs

Ochrana fasád a zateplení budov před strakapoudy

Ani odborníci se zatím neshodli na důvodu, proč strakapoudi vyklovávají díry do polystyrénového zateplení domů. Pravděpodobně zde hledají larvy hmyzu, protože jim polystyrén připomíná trouchnivý kmen stromu.

Často vyklovávají tak velké dutiny, že v nich na jaře zahnízdí vrabci nebo rorýsi. Stává se dokonce, že i po opravě děr montážní pěnou a přetřením novým nátěrem vyklovali strakapoudi nové díry na tomtéž místě.

Někde se osvědčilo namalovat na fasádu siluety dravců nebo sov, zpravidla si však ptáci na tyto siluety časem zvyknou a opatření ztrácí efekt. O něco účinnější je zavěšení siluet či různých ve větru se pohybujících barevných předmětů na dráty před fasádu. Je však vhodné všechna opatření průběžně obměňovat. Závěsným siluetám dravců je vhodné z obou stran přimalovat výrazné žluté oči.

Řešení problematiky by přispěly stavební úřady, které by neměly povolovat zateplování budov technologií, která neodolá zobákům strakapoudů.

Podrobnější informace najdete ZDE.

Close Menu